Totaal
€ 0,00

Inloggen

   
Wachtwoord vergeten?
Binnen enkele minuten weer kunnen inloggen

Account aanmaken

Registreer

De verschillende soorten mondkapjes

27-05-2020

Vanaf maandag, 1 juni a.s. wordt het verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen in de trein, de metro, de bus en de tram. Er zijn vele verschillende soorten maskers op de markt; niet-beschermende maskers, beschermende maskers, chirurgische maskers. Wat zijn exact de verschillen? 

Niet-medische mondkapjes

Men spreekt over het dragen deze maskers bij de verplichting in het openbaar vervoer. Een niet-medisch mondkapje draagt men niet ter bescherming van zichzelf, maar ter bescherming van de mensen om hen heen mits deze zorgvuldig wordt gedragen en gebruikt. Voor deze maskers gelden geen wettelijke eisen over de kwaliteit en de bescherming die ze bieden. Het is immers geen medisch hulpmiddel noch persoonlijk beschermingsmiddel. Om die redenen zal een niet-medisch mondkapje geen officiële aanduidingen of medische claims bevatten. 

Deze maskers, voor civiel gebruik, zijn bedoeld als aanvulling op andere hygiënemaatregelen. Bezoek hiervoor de website van het RIVM.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Mondkapjes aangeduid met een FFP-klasse (FFP1, FFP2 of FFP3) zijn persoonlijke beschermingsmiddelen voor professionals die werken met schadelijke stoffen. Bij een correcte luchtafdichting op het gelaat beschermen deze maskers de drager tegen allerlei schadelijk stoffen. De maskers zijn getoetst op basis van de Europese normering EN 149:2001 + A1:2009 en moeten voldoen aan de Europese Verordening Persoonlijke beschermingsmiddelen (EC 2016/425). 

Wat betekent een FFP-klasse eigenlijk? In feite geven de verschillende klasse aanduidingen weer in welke mate het masker schadelijke stofdeeltjes filtert. Een FFP1 masker houdt minimaal 80% tegen, FFP2 ≥90% en FFP3 ≥99%.

Chirurgische maskers

Het chirurgisch mondmasker is een medisch hulpmiddel en beschermt de patiënt tegen ziekteverwekkers uit de neus of mond van medewerkers. Daarnaast beschermt het de medewerker voor het aanraken met de handen of de handschoenen aan eigen mond of neus. Deze maskers worden getoetst op basis van de Europese normering EN 14683 en moeten voldoen aan de Europese richtlijn voor medische hulpmiddelen (Richtlijn 93/42/EEG of Verordening (EU) 2017/745). 

Een chirurgisch masker is een minder effectief beschermingsmiddel als een FFP-mondkapje dat is. Dit komt doordat de pasvorm van het masker minder goed aansluit op het gelaat wat en vaak openingen aan de zijkant creëert. Openingen waar aerosolen/deeltjes door naar binnen kunnen treden. 

Er zijn drie categorieën gecertificeerde chirurgische mondmaskers vastgesteld binnen de Europese standaard EN14683: I, II en IIR. NEN 14683 schrijft voor dat patiënten minimaal type I gebruiken en medewerkers minimaal type II of IIR, afhankelijk van de indicatie. IIR is een vloeistofbestendige variant.

Meer informatie

Heb je vragen over adembescherming en het correct gebruik daarvan? Neem contact op met onze gecertificeerde PBM-adviseurs: info@trital.eu of bel +31(0)10 2955 955.

terug
Blijf op de hoogte met The Safety Newsletter!Vernieuwen, even geduld.