Totaal
€ 0,00

Inloggen

   
Wachtwoord vergeten?
Binnen enkele minuten weer kunnen inloggen

Account aanmaken

Registreer

Wat is het Coronavirus en hoe gevaarlijk is het?

31-01-2020

Er is veel te doen rondom het Coronavirus dat zich vanuit Wuhan, China verspreid. We zien hierdoor een groeiende vraag naar adembescherming. In deze blogpost geven wij antwoord op een aantal van de meest gestelde vragen over dit virus.

In het kort: het Coronavirus (2019-nCoV) veroorzaakt naast griepverschijnselen infecties aan de longen en luchtwegen. Hoe gevaarlijk het virus daadwerkelijk is wordt op dit moment onderzocht. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft inmiddels een internationale gezondheidscrisis afgekondigd vanwege het Coronavirus.

Het Coronavirus is een veelvoorkomend virus, waarvan SARS (2003) en MERS (2012) wellicht de meeste bekende mutaties zijn. Het 2019-nCoV is ook een nieuwe mutatie wat het lastiger maakt om acuut te bestrijden.

Het is bekend dat het virus zich aan het verspreiden is en overdraagbaar is van mens tot mens. Menselijke Coronavirussen worden meestal verspreid van een besmet persoon naar anderen door hoesten, niezen, persoonlijk contact, of het aanraken van objecten/oppervlakten waar het virus zich op heeft genesteld en vervolgens de mond, neus of ogen aan te raken.

Wat kun je doen om te voorkomen dat je ziek wordt?

Hoewel het virus zich aan het verspreiden is en er een reële kans bestaat dat het ook in Nederland zal opduiken is er hier nog geen besmetting vastgesteld. Daarmee lijkt additionele bescherming nog niet noodzakelijk.

Wat kun je doen om te voorkomen dat je ziek wordt? Goede hygiëne is het advies. De volgende stappen kan je ondernemen ter preventie:

  • Was regelmatig uw handen met zeep of gebruik desinfectiemiddelen op alcoholbasis.
  • Bedek neus en mond bij het hoesten.
  • Nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes voor het snuiten van de neus.
  • Raak met je handen je gezicht (en mond) niet aan.
  • Vermijd (nauw) contact met iemand die symptomen van ademhalingsaandoeningen vertoont, zoals hoesten en niezen.
  • Vermijd grote groepen mensen in gebieden waar het nieuwe coronavirus voorkomt.
  • Draag een beschermend mondkapje.

Volstaat een ‘standaard’ masker?

Laten we vooropstellen dat een beschermend masker volkomen nutteloos is als het niet op het gezicht past, niet correct afsluit en niet juist wordt gedragen. Wanneer u adembescherming draagt, moet u de pasvorm op het gezicht testen om een optimale afdichting te garanderen. Gezichtsbeharing verzwakt de effectiviteit van het masker fors.

Hygiënemaskers bieden overigens geen effectieve bescherming tegen het Coronavirus. Vanuit onze expertise adviseren wij voor preventieve bescherming wegwerpmaskers te dragen met minimaal beschermingsniveau FFP2. Indien u werkt met geïnfecteerde mensen, raden wij wegwerpmaskers met beschermingsniveau FFP2 of hoger met voorkeur zonder uitademventiel.

Advies nodig over adembescherming of (hand) hygiëne producten?

Neem contact op met een van onze gecertificeerde PBM-adviseurs voor vakkundig en vrijblijvend advies over adembescherming, hygiëne producten of andere gerelateerde zaken. Bel met +31(0)10 2955 955 om direct een adviseur te spreken of stuur een e-mail naar info@trital.nl.

terug
Blijf op de hoogte met The Safety Newsletter!Vernieuwen, even geduld.