Uw winkelwagen is leeg.
Totaal
€ 0,00

Inloggen

   
Wachtwoord vergeten?
Binnen enkele minuten weer kunnen inloggen

Account aanmaken

Registreer

Een goede helm is hoofdzaak

04-02-2019

In de bouw, op werkplekken waar met hijskranen wordt gewerkt en in veel productiebedrijven is het dragen van een veiligheidshelm verplicht. Een veiligheidshelm beschermt tegen verwondingen aan het hoofd die kunnen ontstaan door het stoten van je hoofd of vallende voorwerpen. Omdat het werken in de steigerbouw per definitie op hoogte is en er vaak boven het hoofd gewerkt wordt, worden er vaak extra eisen aan de te gebruiken veiligheidshelm gesteld zoals een kinband om de gebruiker te verzekeren van het niet verliezen van de helm en een verkorte klep die het zicht niet belemmerd. 

In 50 jaar nauwelijks vernieuwing

Tot op heden wordt er door de meeste steigerbouwers de voorkeur gegeven aan een traditionele bouwhelm. De bouwhelm, zoals de meeste mensen hem kennen, bestaat uit een kunststof schaal met een 4- of 6-punts binnenwerk en een verstelbare hoofdband. Deze helm is al decennia de standaard in de bouw en het ontwerp is sinds de jaren 50 niet veel veranderd. Hoewel de traditionele bouwhelm zeer betrouwbaar is, wanneer correct gebruikt, laat het comfort vaak te wensen over. Er zijn ook situaties waarin deze bouwhelm echter te kort schiet en er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Een fietshelmen fabrikant uit het kleine Italiaanse plaatsje Chiuduno, genaamd KASK, zag hier een kans liggen en vroeg zich af hoe het toch kan dat de bouwhelm zo weinig ontwikkeling heeft ondergaan terwijl de technieken in sporthelmen (denk aan wielrennen, bergklimmen en skiën) door de jaren heen zijn verbeterd om het beste draagcomfort te bieden in de zwaarste omstandigheden. Na een jarenlange studie heeft KASK een industriële helm op de markt gebracht die voor het eerst in meer dan 50 jaar innovatie brengt in de bouwhelmen markt. 

Meer comfort, betere bescherming

Het grootste verschil zit hem in het binnenwerk. Heeft de traditionele bouwhelm een textiel binnenwerk van 2 of 3 kruislingse banden, de KASK-helm heeft een polystyreen binnenwerk (zoals bekend van de fietshelm) waardoor het gewicht van de helm gelijkmatig over het gehele hoofd verdeeld wordt. Hiernaast heeft de KASK-helm standaard een kinband die ervoor zorgt dat de helm altijd goed op het hoofd zit en in elke situatie blijft zitten. Zo ook op hoge hoogtes waar gewerkt wordt in bijzondere houdingen en waar het een vereiste is dat de helm niet naar beneden kan vallen, denk aan de steigerbouw. 

Voor helmen met een kinband gelden bepaalde normen. De kinband moet altijd loskomen boven een bepaalde kracht. Voor de EN397 (de norm voor een bouwhelm) is dit tussen de 15 en de 25 kg en voor de EN12492 (de norm voor een klimhelm) boven de 50kg. Hieruit blijkt dus dat bij een klimhelm de kinband pas onder hogere druk loslaat dan de bouwhelm. Hier zijn verschillende redenen voor welke afhangen van de situaties waarin de helmen worden gebruikt. De helm moet niet gemakkelijk kunnen afvallen maar mag ook geen ernstig letsel veroorzaken als u aan uw kinband zou blijven haken.

Om deze reden kan een helm nooit tegelijkertijd aan beide normen voldoen. Bij de aanschaf van een helm moet u dus opletten welke norm er op de bouwplaats voorgeschreven wordt.  

Alle helmen van KASK hebben standaard een korte klep. In situaties waarbij een klep wel wenselijk is kan een aparte klep, als accessoire, op de helm geklikt worden. 

Door comfort te combineren met Italiaans design en de nieuwste innovaties heeft KASK de beste bouwhelm voor elke situatie ontwikkeld. 

Geïnteresseerd geraakt? Onze klantenservice informeert u graag verder over de mogelijkheden voor een draagproef binnen uw bedrijf. Bel met 010-2955955 of stuur hen een e-mail.

terug
Blijf op de hoogte met The Safety Newsletter!Vernieuwen, even geduld.