Uw winkelwagen is leeg.
Totaal
€ 0,00

Inloggen

   
Wachtwoord vergeten?
Binnen enkele minuten weer kunnen inloggen

Account aanmaken

Registreer

5 Tips voor het werken op hoogte

01-03-2018

De meeste arbeidsongevallen vinden plaats tijdens het werken op hoogte. Er is sprake van ernstig valgevaar als je meer dan 2,5 meter kan vallen. Maar er komen net zo vaak ernstige valongevallen voor bij hoogtes < 2,5 meter.

Kennis van materialen en veiligheidsmaatregelen die genomen kunnen worden bij het werken op hoogte kunnen het verschil maken als er toch iets mis gaat. Hier zijn daarom 5 tips om ongelukken tijdens het werken op hoogte te voorkomen:5 tips voor het werken op hoogte :

1. Loop nooit achteruit
Het lijkt te logisch voor woorden, maar het gebeurt nog veel. Houdt je blik gevestigd op de plek waar je naar toe gaat, zodat je niet per ongeluk op een dakraam stapt, of er achter komt dat je de afstand tot de rand van het dak toch niet helemaal goed had ingeschat.
2. Laat je niet afleiden terwijl u over het dak loopt
Werknemers ontvangen hun werkinstructies steeds vaker digitaal. De moderne mens is vergroeid met zijn telefoon of tablet. Dat levert al veel gevaarlijke situaties op als mensen met beide benen op vaste grond staan, maar tijdens het werken op hoogte kan het gevolg veel ernstiger zijn. Het dak is geen plek waar je afgeleid mag zijn. Krijgt je een telefoontje, verlaat dan tijdelijk de werkplek.
3. Test de ondergrond voor je je gewicht plaatst
Daken worden oud, de kwaliteit gaat achteruit of was sowieso al niet zo goed. Zorg dat je weet waaraan je je leven toevertrouwt. Controleer als het mogelijk is het dak van de onderzijde en blijf voorzichtig als je erop staat. Stop bij het eerste teken dat het materiaal niet stabiel is en check het. Dat geldt overigens ook voor de ladders waarmee je naar boven klimt.
4. Neem de tijd voor ladders
Over ladders gesproken. Wie haast heeft op een ladder, maakt sneller een misstap met mogelijk desastreuze gevolgen. Bovendien kun je nooit 100% zeker weten of een ladder veilig is, ook niet wanneer deze is gezekerd of vast aan het gebouw zit. Neem je tijd, zorg dat je je voeten goed plaatst en goede grip hebt.
5. Klim nergens overheen
Of het nou een borstwering, een stapel bouwmateriaal, een dakraam of een andere hindernis is, klim er niet overheen tenzij je heel zeker weet wat er aan de andere kant is.


Zorg er natuurlijk ook voor dat je goed voorbereid bent voordat je op hoogte gaat werken. Persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen hierbij helpen zoals: Harnasgordel, positioneringslijn, vanglijn voor valbeveiliging, valstopapparaat en veiligheidshaken.

Op onze webshop hebben we een volledig overzicht van de valbescherming van MSA die je helpt te beschermen tegen vallen als je op hoogte werkt.

Advies nodig? Wil je meer weten over valbeveiliging of welke valbeveiliging u in uw situatie het beste kunt gebruiken? Stel al uw vragen vrijblijvend aan een van onze specialisten! Dit kan door te bellen met onze Customer Care op +31(0)102955955 of een e-mail te sturen naar info@trital.nl

terug
Blijf op de hoogte met The Safety Newsletter!Vernieuwen, even geduld.